Kindertekeningen

Kindertekeningen leren lezen

Lesgevers: Bauk Zwaan

Locatie: Zolder (Invitare)

Waarheen gaat deze boot? Is er iemand die de boot bestuurt? Welke vormen worden er gebruikt? Ligt de boot op of in het water( gevoelsleven). Zo kun je heel veel vragen stellen aan een tekening en informatie krijgen over het kind en zijn sociaal emotionele ontwikkeling. 


Kindertekeningen leren lezen 

Praktijkgerichte opleiding Kindertekeningen lezen en begrijpen. 

Tekenen is meer! 

Een opleiding voor kindercoaches, pubercoach, jeugdzorg, leerkrachten, kortom voor mensen die kinderen begeleiden met hun hulpvraag. 

Je wilt leren wat tekenen met je doet. Hoe je een tekening kunt lezen. Hoe je vaardig kunt worden in het geven van de juiste vervolg opdracht, zodat het kind/jongere zich gehoord en begrepen voelt en jij kunt werken aan de hulpvraag. 

Tekenen is communiceren met jezelf en de ander. Tekeningen zijn beelden die wij neerzetten op papier. Tekeningen zijn spiegels die de belevingswereld zichtbaar maken. De tekening is een veilig middel om je te uiten en iets over jezelf te vertellen. Tekenen helpt kinderen om vanuit hun innerlijke kracht bij hun zelfsturend vermogen te komen. Je kunt immers in de tekening het onzichtbare vormgeven en wij kunnen dat leren lezen en begrijpen. Diep van binnen weten we allemaal wat we nodig hebben voor ons welzijn in ons eigen leven. Kinderen kunnen dit bij uitstek goed vormgeven via de tekentaal omdat dit zo bij het “oorspronkelijke denken” hoort, oftewel het aangeboren denken in beelden. 

Ben jij ook nieuwsgierig naar de betekenis van de kindertekening en wil je die leren lezen? 

Wil je samen met kinderen op ontdekkingsreis en de taal en symboliek in de tekening begrijpen? 

Wil je leren hoe je kinderen kan stimuleren en aansluiten bij hun hulpvragen en belevingswereld? 

In de opleiding komen o.a de volgende items centraal te staan: 

  • Hoe kan ik een tekening onderzoeken en de beeldtaal lezen? 
  • Welke signalen krijg ik vanuit de tekening? 
  • Welke opdrachten kan ik aanbieden per leeftijd? 
  • Hoe kan ik tekenen inzetten bij actuele onderwerpen van deze tijd? 
  • Hooggevoeligheid, hoogbegaafheid 
  • Omgaan met emotionele problemen bij echtscheiding, verlies en rouw 
  • Omgaan met grensoverschrijdend gedrag, pesten 
  • Hoe kan ik kinderen stimuleren in creativiteit? 


Inhoud van de Basisopleiding: 

De basisopleiding (blok 1) bestaat uit 4 lesdagen (2 weekends). Overnachting is mogelijk in B&B's in de buurt.

In blok 1 leer je de taal in de tekening herkennen. Je leert via een duidelijke methode en een stappenplan de tekening begrijpen en lezen. Deze methode geeft je inzicht en kennis over de tekentaal. Je leert wat de kenmerken zijn die horen bij een bepaalde leeftijdsfase van peuter tot 12+. Wat betekenen kleuren, lijnen, vormen en interactie die zichtbaar worden in de tekening? Deze methode maakt zichtbaar waar extra ondersteuning nodig is. Om bij de ondersteuning en hulpvragen creatieve coaching toe te kunnen passen is het belangrijk dat je verschillende teken/schilderopdrachten kunt geven aansluitend bij de leeftijd en het probleem. 

Na 4 dagen kun je vanaf 2 jaar tot 12+ tekeningen screenen en heb je een “rugzak” vol met ideeën en opdrachten. Elke dag is direct toepasbaar in de praktijk. 

Data blok 1:

2 weekenden: 28 en 29 oktober en 25 en 26 november bij Invitare in Minderhout

Tijd: op zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zondag tot 16.00 uur

Prijs: € 450,00 ex btw

Je ontvangt een certificaat van deelname 


Wil je je meer verdiepen ? 

Inhoud van het vervolg: 

De verdieping(blok 2) bestaat ook uit 5 dagen. 

In blok 2 leer je vanuit de hulpvraag kracht en zwakte ontdekken in de tekening. Wat kan ik uit de tekening halen om het zelfhelend vermogen te kunnen aanspreken. Je kunt door de kennis vanuit blok 1 direct in een tekening zien of een kind tekent volgens zijn ontwikkeling of bv in regressie gaat. Teken en schilderopdrachten zijn daarbij het hulpmiddel. Ook nu gaan wij praktisch aan het werk door zelf teken en schilder opdrachten te maken. De tekeningen uit je eigen praktijk zijn het uitgangspunt en dienen als casus voor de groep. Zo krijgt je steeds meer kennis over de symboliek en beeldtaal die te lezen is een tekening. Denk hierbij aan het lezen van symbolen zoals o.a. huis, boom, zon, mensfiguren, ... 

Alle dagen krijg je een tekenopdracht om in je eigen werk toe te passen. In de volgende bijeenkomst lezen we de tekentaal zodat de praktijk steeds centraal staat. 

Data blok 2:  
zaterdag 06/01/2018, 03/02, 03/03, 07/04 en 05/05, telkens van 10u tot 16u

Je ontvangt een certificaat van deelname 

Prijs blok 2: 

€ 550,00 excl. btw voor blok van 5 dagen. Inclusief een werk-/lesboek met theorie en onderzoeksopdrachten en het gebruik van de creatieve materialen. Neem gerust contact op info@tekenenismeer.nl of bel mij 06 30040751 www.tekenenismeer.nl 

Lieve groet,
Bauk Zwaan 

Info & Contact
foto
foto
foto
foto